Wandeling Noord-Holland Ontwakend Landschap

Ontwakend Landschap – Route Den Helder 20 km

Zaterdag 18 juni start tussen 4.00 en 4.30 uur

Houd je van wandelen, geschiedenis én natuur? Dan is deze wandeling (20km) helemaal geschikt voor jou. Je start bij de Helderse Vallei, een prachtige plek midden in de Donkere Duinen. De Donkere Duinen is een aangeplant dennenbos, dat omgevormd is naar een afwisselend, natuurlijker bos. Vanaf het startpunt loopt de route via de Donkere Duinen over de ‘bedekte weg’ achter de Liniedijk, met een uitstapje naar Fort Kijkduin. Dit fort is gebouwd voor Napoleon (1811-1813) en werd later versterkt en gepantserd om als onderdeel van de Stelling van Den Helder dienst te doen. In het fort is nu een museum gevestigd.

Je vervolgt de route richting het centrum van Den Helder en passeert de binnenhaven. Als de weergoden goed gezind zijn, kun je hier de prachtige zon zien opkomen. Langzaam verschijnt de dag terwijl je optimaal geniet van de rust en de ruimte. De wandeling gaat verder richting het Fort Dirksz. Admiraal. Ook hier vind je een rijke geschiedenis en ga je terug in de tijd. Langs de route staan diverse bouwwerken uit de tijd van Napoleon, maar ook Nederlandse verdedigingswerken en Duitse bunkers uit de Tweede Wereldoorlog.

De route gaat nog een stukje door richting de Donkere Duinen, naar het eindpunt de Helderse Vallei.

Ontwakend Landschap – Route Den Helder 20 km

Overnachtingen in de buurt

Vind je het prettig om in de buurt te overnachten zodat je op tijd kan starten? In de omgeving vind je onderstaande overnachtingsplekken:

Hotel Bosch Duin Strand
Camping de Donkere Duinen

Adres start- en eindpunt

Helderse Vallei
De Helderse Vallei 9-11
1783 DA Den Helder

Om de zon op te zien komen, raden we aan om tussen 4.00 en 4.30 uur te starten. De Helderse Vallei is op 18 juni vanaf 8.00 uur open voor een kopje koffie of thee.

Aanmelden

Wil je deze route lopen? Meld je dan hier aan en je krijgt de route thuisgestuurd.

Deze wandeling is samengesteld via de website van Wandelnetwerknoordholland.nl en onderdeel van de Napoleonroute.