Zeevonk, noorderlicht en nachtelijke vaartochten in Nacht van het Wad

Zeevonk, noorderlicht en nachtelijke vaartochten tijdens 17e Nacht van het Wad

Afgelopen zaterdag, 30 oktober, vonden zowel de Nacht van de Nacht als voor het eerst de Nacht van het Wad plaats. Op tientallen plekken in Groningen werd de bijzondere kwaliteit van het donker benut. Hieronder een greep uit de activiteiten die plaatsvonden: een vaartocht op het Wad vanuit de haven in Lauwersoog, het noorderlicht bekijken vanaf de dijk en sterrenkijken door een telescoop. 

Auke van der Hoek uit Emmeloord is met zijn familie mee met een motorcatamaran het Wad op. Organisator van de vaartocht is Maarten Wiersma uit Groningen, die het vaartuig vorig jaar kocht in Engeland en ombouwde tot een klein onderkomen, waarmee het prima vertoeven is, zo midden op het Wad. Donker is het zeker, al zijn in de omgeving talloze lichtjes te zien van de haven in Lauwersoog, verschillende lichtgevende boeien en de vuurtoren van Schiermonnikoog. Als Auke achterop de boot staat en uitkijkt over het water is er zeevonk te zien.

Iets verderop staat Titus van ’t Veer op de dijk bij Lauwersoog. Als hobby natuurfotograaf met een voorliefde voor nacht, rust en donkerte, grijpt hij zijn kans om het Noorderlicht te zien en vast te leggen, wat tot zijn tevredenheid goed lukt. Het natuurverschijnsel is op camera te zien als een rode gloed boven Schiermonnikoog.

In de stad Groningen woont Nancy van Houten een lezing en rondleiding bij van de Blaauw Sterrenwacht op Zernike Campus. Ze wordt al rondlopend wijzer gemaakt over de ruimte, over welke manen, planeten, sterrenstelsels en clusters het universum vormen. Ook maakt ze kennis met de twee soorten telescopen aldaar en, nog belangrijker, in welke omstandigheden de telescopen het beste tot hun recht komen. Nancy: ‘Het is jammer dat het zo bewolkt is en dat het regent, want nu kunnen we de sterren niet zien. Maar gelukkig heb ik wel foto’s gezien die door de telescoop zijn gemaakt, en heb ik toch de ervaring van het zien van de sterren!’

De bijzondere combinatie van de Nacht van de Nacht, de Nacht van het Wad, de start van de wintertijd én het noorderlicht brengt al met al veel mensen op de been.