Terugblik Planetariumshow ‘Nacht van het Wad’

8 december 2020

Op maandag 21 december, de kortste dag van het jaar, organiseerden de noordelijke Natuur en Milieufederaties en Rijksuniversiteit Groningen de eerste ‘Nacht van het Wad’. Dit werd gevierd met een online Planetariumshow van 20.30 tot 21.30 waar iedereen zich bij kon aansluiten via www.nachtvanhetwad.nl. Live vanuit Theaterkerk Nes in Fryslân nam wetenschapsjournalist Govert Schilling de online bezoekers mee in de duisternis van de Wadden en vertelde waarom donkerte zo belangrijk is voor mens en dier. Extra bijzonder was dat op deze dag de planeten Jupiter en Saturnus elkaar zo dicht naderen aan de hemel, dat ze bijna tot één lichtpunt samensmolten. Een voorstelling van dit zeldzame schouwspel was tijdens de Planetariumshow te zien.

 Planetariumshow start van duisternisproject

‘Nacht van het Wad’ is een campagne waarmee het belang van de duisternis in het Waddengebied wordt aangekaart. Met de organisatie van deze Planetariumshow gaat ‘Nacht van het Wad’ officieel van start. Tijdens de Planetariumshow wordt door Govert Schilling een vlucht genomen over de Wadden en is te zien waar het op de Wadden nog donker kan zijn. Het Waddengebied is namelijk een van de weinige plekken waar donkerte nog kan worden ervaren. Verder zoomt Govert Schilling in op onze bijzondere sterrenhemel en laat hij een zeldzaam schouwspel zien: de planeten Jupiter en Saturnus smelten bijna samen tot één lichtpunt. Elke 20 jaar haalt Jupiter Saturnus in terwijl ze rondom de zon draaien, maar dit keer komen ze dichterbij elkaar aan de hemel dan ze in 800 jaar gedaan hebben. Aanvullend krijgen de bezoekers een sneakpreview van wat ‘Nacht van het Wad’ gaat brengen. Voor iedereen die zittend op de bank over de Wadden wil vliegen kan de show live volgen op www.nachtvanhetwad.nl Klik hier om het hele programma terug te lezen.

 Nacht van het Wad

‘Nacht van het Wad’ is een deelproject binnen het programma Donkerte van de Wadden. Dit programma heeft als doel bewoners, recreanten en toeristen de duisternis van het Waddengebied te laten ervaren en nieuwe rustzoekende toeristen naar de waddenkust te trekken. Met behulp van belevingsplekken en jaarrond georganiseerde activiteiten wordt dit gerealiseerd. Onder de noemer ‘Nacht van het Wad’ worden vier keer per jaar uiteenlopende evenementen georganiseerd langs de waddenkust. Hierbij valt te denken aan nachtwandelingen en -waddenexcursies, diners bij kaarslicht, nachtmuziek, lezingen en workshops. Deze vinden plaats rond astronomisch herkenbare nachten, zoals de kortste dag van het jaar. Met ‘Nacht van het Wad’ vragen de Natuur en Milieufederaties van Fryslân, Groningen en Noord-Holland en de Rijksuniversiteit specifieke aandacht voor duisternis in het Waddengebied. Bovendien willen zij de bewustwording over de noodzaak van het behoud van de duisternis vergroten.