Maanwijzer onthuld & Nachtvlinders gespot

30 juni 2021

Maanwijzer onthuld & Nachtvlinders gespot

Nacht van het Wad bij Waddenherberg The Friezinn

Donkerte Beleven aan de Waddendijk
Waddenherberg The Friezinn maakt deel uit van het Programma ‘Donkerte van de Wadden’ met in Friesland als partners de Friese Milieu Federatie, de Waddenvereniging, gemeente Waadhoeke en Provincie Fryslân. Binnen het project ‘Wad een Nachtleven! Nachtnatuur ontdekken & beleven’ is The Friezinn één van de vier pilotlocaties in gemeente Waadhoeke, waar een nachttuin gerealiseerd zal worden. Op deze plek kun je straks het donker van de Wadden beleven en meer leren over lokale nachtnatuur en de waarde van een donkere nacht voor mens en dier.

Afgelopen zaterdag was vast een voorproefje bij de eerste live Nacht van het Wad. Ondernemer Douwe Gerlof Heeringa liet zien hoe je het donker op een mooie, ingetogen manier kunt beleven. Deelnemers konden zelf meten hoe donker het was rondom de The Friezinn en aan de Waddenkust, nachtvlinders bekijken en ontdekken welke standen de maan heeft met de Maanwijzer.

In gemoedelijke sfeer rond een kampvuur werd de zomerdag afgesloten door gitarist Peter Krako en het avondprogramma geopend.  Op dit grasveldje achter The Friezinn zal in de toekomst een nachttuin-camping worden aangelegd.

Maanwijzer onthult
Wethouder Jan Dijkstra, die zich binnen Waadhoeke inzet voor duurzaamheid en taal onthulde samen met Marije van der Kuur van Dagbesteding InBildt uit Minnertsga de Maanwijzer. Marije bedacht het ontwerp en cliënten van InBildt maakten het. Op de Maanwijzer kun je de verschillende standen van de maan aflezen en de actuele stand van het moment. Een jongetje uit de buurt zorgt voor de actuele maanstand. Dijkstra was in zijn nopjes met dit mooie project, waarbij taal en ‘mienskip’ verbonden worden. Meer donkerte in de regio is ook één van de wensen van de wethouder, omdat een donkere nacht goed is voor mens en dier. Je slaapt beter en de natuur leeft op. Het Project Nachtflinnter brengt de nachtnatuur dichtbij de eigen beleving door alle nachtvlinders een Friese en mogelijk ook Bildtse naam te geven.

Donkerte meten = weten
Met sterrenkundestudent Nynke Visser van de RUG kon je op pad om het donker te meten. Tijdens de wandeling van The Friezinn naar de Waddendijk werd op verschillende punten gemeten hoe donker of licht het onderweg was. Dit leverde leuke vragen en weetjes over het donker op, bijvoorbeeld dat je sterrenkijken het beste tussen 1 en 3 uur ’s nachts kunt doen en niet tijdens volle maan, want dan weerkaatst de Waddenzee het licht van de maan. En dat lichten die omhoog schijnen veel hinder veroorzaken voor vogels en insecten, maar ook zorgen dat het steeds moeilijker wordt om de sterren in Nederland te bestuderen. Gelukkig komt er met Donkerte van de Wadden een nieuwe telescoop in Dark Sky Park Lauwersmeer, zodat Nynke hopelijk nog lang de sterren kan bestuderen.

Nachtvlinders ontdekken
Nachtvlinderfotograaf Durk Schakel uit Deinum was aanwezig om nachtvlinders te vangen en fotograferen. Samen met The Friezinn is hij het project ‘Nachtflinnter’ gestart. Hij kwam er achter dat veel nachtvlinders nog geen Friese naam hebben. In dit project wil hij samen met bezoekers van de herberg op zoek naar nog 544 ontbrekende Friese namen. In de vrij lichte zomernacht is het nog niet zo makkelijk om nachtvlinders te vangen. Toch wist Durk diverse prachtige exemplaren op de gevoelige plaat vast te leggen. Al met al een heel geslaagde avond.

 

Website Nachtvlinderfotograaf Durk Schakel

Foto’s:

(fotografen: Joachim de Ruijter en Flora Gerritsma)