Ervaar een stukje van het donkere Wad met het Donkerte van de Wadden-boek

28 juni 2022

Ervaar een stukje van het donkere Wad met het Donkerte van de Wadden-boek

Het programma Donkerte van de Wadden zet zich in om donkerte, als unieke eigenschap van het waddengebied, te behouden en beleefbaar te maken voor toeristen. Op 1 juli presenteren zij het Donkerte van de Wadden-boek. Het boek is gevuld met nachtfotografie van lokale fotografen die het donkere Wad op een prachtige manier hebben weten te vangen. Ook bevat het boek artikelen en interviews over het belang van het donker.

Donkerte van de Wadden-boek

Op 1 juli presenteert het programma Donkerte van de Wadden het Donkerte van de Wadden-boek. Dit koffietafelboek is gevuld met de mooiste nachtfotografie van het donkere Wad. Zes lokale fotografen hebben meegewerkt met hun foto’s van onder andere het Noorderlicht, de melkweg en zeevonk in de setting van het betoverende donkere Wad. Daarnaast kun je meer leren over het belang van het donker voor de natuur, de mens, sterrenkunde en de cultuurgeschiedenis door interviews met ervaringsdeskundigen en bijdragen van wetenschappers.

Donkerte Dag 1 juli

Het Donkerte van de Wadden-boek wordt gepresenteerd op de Donkerte Dag, aanstaande vrijdag 1 juli in Harlingen. Marcel Renou, nachtfotograaf en Dark Sky Guide vertelt over zijn deelname aan het boek en zijn passie voor de donkere Wadden. Daarnaast presenteren de organisatoren van het programma wat er in de afgelopen twee jaar is gebeurd en wat er de komende twee jaar gaat gebeuren. Zo zullen er nog vier Nachttuinen worden aangelegd, worden er op verschillende Waddeneilanden speciale Donkerte-locaties ontwikkeld en kunnen toeristen kennis maken met het donker door het concept Nacht van het Wad, waarbij Donkerte van de Wadden samen met lokale ondernemers bijzondere nachtactiviteiten op het Wad aanbiedt.

Programma Donkerte van de Wadden

Het Waddengebied is één van de laatste plekken in Nederland waar het nog écht donker wordt. In een steeds meer verlichte wereld heeft de nacht op de Wadden nog vrij spel. Het programma Donkerte van de Wadden zet zich in voor een groter bewustzijn van het belang van het donker en nodigt mensen uit om de unieke donkerte van de Wadden te beleven. Samen met ondernemers en lokale partners ontwikkelt het programma een snoer van donkertebelevingsplekken langs de gehele Waddenkust waar iedereen welkom is om de duisternis zelf te ervaren. Zo zorgen we ervoor dat het donkere Wad ook in de toekomst
geliefd en beschermd blijft. Donkerte van de Wadden is een initiatief van verschillende organisaties in en om het Waddengebied: de Friese, Noord Hollandse en Groningse milieufederaties, de Waddenvereniging, Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer en de Rijksuniversiteit Groningen zetten zich allemaal in voor het behoud van de donkere Wadden.
www.donkertevandewadden.nl
www.nachtvanhetwad.nl
Afbeelding: Marcel Renou