De Nacht van het Wad-show van 20 maart op YouTube

18 mei 2021

Speciaal voor de Sterrenkijkdagen én de Dag van de Biodiversiteit organiseerden we op zaterdag 20 maart de Nacht van het Wad-show. Live vanuit het Afsluitdijk Wadden Center liet boswachter Jaap Kloosterhuis ons kennismaken met de de flora en fauna. Weet jij wat er ’s nachts allemaal leeft en waarom duisternis zo belangrijk is? Vervolgens lieten sterrenkundestudenten van de Rijksuniversiteit Groningen de donkere hemel zien vanuit het perspectief van de sterrenkundige.

Boswachter Jaap Kloosterhuis
Jaap Kloosterhuis is boswachter van Staatsbosbeheer in Nationaal Park Lauwersmeer. Hij weet veel over de natuur in dit prachtige gebied en over het belang van donkerte voor plant en dier. Sinds oktober 2016 is het Lauwersmeergebied een officieel Dark Sky Park: een plek waar het donker is, waar de duisternis behouden blijft en waar bezoekers ’s nachts welkom zijn om die duisternis te beleven. Het Lauwersmeer is een van de laatste plekken in ons land waar het nog echt donker wordt, waardoor hier ’s nachts nog een heldere sterrenhemel te zien is. Op sommige dagen is hier zelfs het noorderlicht te zien.

Donkerte ambassadeurs
Alex, Annemarijn en Nynke zijn drie sterrenkundestudenten aan de Rijksuniversiteit Groningen, die meewerken aan het project ‘Donkerte van de Wadden’. Ze sloten aan bij het verhaal van Jaap Kloosterhuis over het belang van het behoud van donkerte, vanuit het perspectief van de sterrenkunde. Hoe bewust ben jij met het licht dat je gebruikt? Wat zie je eigenlijk níét door al het licht dat er om je heen schijnt? Een donkere sterrenhemel ziet er waarschijnlijk heel anders uit dan dat je gewend bent. Sterrenkundigen merken dit ook: ze kunnen steeds minder zien door hun telescopen.

Programma
20.00 uur: Opening door Sijas Akkerman, directeur van de Natuur en Milieufederatie Noord-Holland
20.05 uur: Op pad met boswachter Jaap Kloosterhuis door het donkere Waddengebied
20.45 uur: De hemel voor een sterrenkundige, met studenten van de RUG
21.15 uur: Afsluiting

Klik hier om de hele show terug te kijken!
Over ons
Nacht van het Wad wordt georganiseerd door drie noordelijke Natuur en Milieufederaties: Fryslân, Groningen en Noord-Holland. Nacht van het Wad is onderdeel van het programma Donkerte van het Waddengebied. Dit programma heeft als doel bewoners, recreanten en toeristen in het Waddengebied de kernkwaliteit duisternis van Werelderfgoed Waddenzee te laten ervaren. Met behulp van belevingsplekken en jaarrond georganiseerde activiteiten verspreid over de Waddengebied wordt dit gerealiseerd. Dit organiseren wij onder de noemer Nacht van het Wad.

Wat is Nacht van het Wad?

Tijdens de Nacht van het Wad worden vier keer per jaar uiteenlopende evenementen georganiseerd langs de waddenkust. Denk bijvoorbeeld aan nachtwandelingen en -waddenexcursies, diners bij kaarslicht, nachtmuziek, lezingen en workshops. Deze vinden plaats rond astronomisch herkenbare nachten. Met Nacht van het Wad vragen we specifieke aandacht voor duisternis in het Waddengebied en willen we de bewustwording over de noodzaak van het behoud van de duisternis vergroten. Het Waddengebied is namelijk een van de weinige plekken waar donkerte nog echt kan worden ervaren. Kom naar een van de activiteiten en ervaar de donkerte van de Wadden zelf!