Doe mee aan de online donkertebelevenis!

2 december 2021

Livestream

Op zaterdag 18 december van 17.00 tot 18.00 uur, het weekend voorafgaand aan de kortste dag van het jaar, organiseert Nacht van het Wad weer een online donkertebelevenis. Alex Hin, sterrenkundestudent aan de Rijksuniversiteit Groningen, laat zien hoe we door de eeuwen heen onze sterren verkenden. Het lijkt alsof er steeds minder sterren zijn, maar in werkelijkheid is de sterrenhemel veel mooier dan wij eigenlijk verwachten. Daarna spreekt Richard Boerop van Clafis Ingenieus over het belang van donkerte voor de flora en fauna. Wat kun jij doen om lichthinder te voorkomen en daarmee de flora en fauna te beschermen? Je hoort het op 18 december. Ben je er ook bij? Je kunt je hier aanmelden.

Programma

  • 17.00 uur: Opening door Meriam Tuinhof, projectmedewerker Donkerte van de Wadden
  • 17.05 uur: Sterrenkijken door de eeuwen heen, door Alex Hin van de RUG
  • 17.35 uur: Donkerte en flora en fauna, door Richard Boerop van Clafis Ingenieus
  • 18.00 uur: Afsluiting

De livestream op 18 december te volgen op Youtube. Tijdens de livestream testen we je kennis aan de hand van een interactieve quiz. Weet jij alle vragen goed te beantwoorden? Wij zijn benieuwd.

Alex Hin van Rijksuniversiteit Groningen

Alex Hin neemt je deze middag mee in de astronomie. Alex is sterrenkundestudent aan de Rijksuniversiteit Groningen en weet alles over wat er in ons sterren- en zonnestelsel gebeurt. Wij mensen kijken al eeuwenlang naar boven. Op wat voor manier bestudeerden we vroeger de hemel? En welke ontdekkingen staan ons te wachten? Alex vertelt je alles over sterrenkijken door de eeuwen heen en legt uit waarom de James Webb telescoop, die 22 december de ruimte in wordt gelanceerd, een nieuw tijdperk in de sterrenkunde inluidt. Ook laat hij zien wat voor invloed lichtvervuiling heeft op onze omgeving. Om de sterrenhemel op haar mooist te kunnen beleven is het belangrijk dat het in de omgeving donker is. Zonder veel licht om je heen is het veel mooier dan je zou verwachten.

Richard Boerop van Clafis Ingenieus

Richard Boerop werkt als projectmanager Stedelijke Verlichting bij Clafis Ingenieus, een organisatie die ondernemers helpt om lichtvervuiling tegen te gaan. Mensen hebben behoefte aan kunstlicht. Waarom is dat? Hij geeft advies wat je zelf kunt doen om hinder van kunstlicht te beperken of te voorkomen. Groene verlichting, rode verlichting, waarom zien we dat soms op straat? Richard legt het uit en geeft een korte blik op licht en duisternis in het dagelijks leven van de mens en de natuur.

Aanmelden

Je kunt je hier aanmelden. Aanmelden voor de livestream is niet verplicht, je ontvangt dan van ons een reminder.

Data om te onthouden

Nog een aantal data om alvast in je agenda te zetten! Op zaterdag 19 maart 2022 – aan het begin van de lente – én op zaterdag 21 december 2022 – het begin van de winter – organiseren we weer een livestream of fysiek evenement.

Met de wandeling ‘Ontwakend Landschap’ rond de langste dag lopen we ’s ochtends vroeg de zon tegemoet op zaterdag 18 juni 2022.

Graag zien we je op 18 december! Wil je op de hoogte blijven van de laatste activiteiten van Nacht van het Wad, volg ons via de socials. Mail bij vragen naar info@nachtvanhetwad.nl.