Testbericht

30 oktober 2019

Natuurspotter Joop Verburg – Sinds ongeveer een maand zien we overal in Drenthe een nieuwe nachtvlindersoort opduiken. Het was al te verwachten, maar ineens waren ze daar. Op 21 september van dit jaar waren zij er: de Buxusmotten. En het waren er direct vier in de vlinderval in onze tuin in Zuidwolde. Eerder had Edwin de Weerd er al een aantal in Hoogeveen en later bleek hij op veel plekken in Drenthe te zijn gesignaleerd.

Prachtige nachtvlinder de Buxusmot

De Buxusmot is een prachtige vlinder. Glanzend wit en fraai zwart berand. Hij komt uit Oost-Azië en is waarschijnlijk met geïmporteerde buxusplanten naar Europa gekomen in 2006. Inmiddels zijn grote delen van Europa gekoloniseerd en ook een deel van Nederland. Uiteindelijk zijn dit jaar ook de drie noordelijke provincies aan de beurt.

De Buxusmot legt tot wel 500 eitjes op allerlei soorten Buxusplanten en de rupsen die er uit komen, eten naar hartenlust van de bladeren. Ga er maar van uit dat dit jaar in Drenthe op heel wat Buxusstruiken eitjes zijn gelegd. De rupsen, die daar volgend jaar uitkomen, leven een betrekkelijk onbezorgd leven omdat er nog weinig natuurlijke vijanden in ons land zijn. Probleem bij de Buxus is, dat de plant wintergroen is en geen overwinterende reserveknoppen maakt. Wanneer alle bladeren afgevreten zijn zal de Buxus in de meeste gevallen dood gaan. Dat is dus een heel vervelend vooruitzicht in veel siertuinen: Want oei-oei daar gaan mijn buxushagen en mijn buxus-doolhof en mijn buxus-poort en mijn buxus-kip. Na een verpopping van 14 dagen komt er een prachtige vlinder tevoorschijn die goed kan vliegen en nieuwe gebieden kan koloniseren.

rups van Buxusmot op Buxus

De natuur komt zelf helpen

Er is gelukkig ook wel goed nieuws. Inmiddels hebben veel vogelsoorten niet alleen de nesten van de Eikenprocessierups ontdekt als voedselbron, maar komen ze ook loeren in de Buxus om te zien of daar niets te halen is. Op internet staan al mooie filmpjes van groepen Kauwen die samen de Buxus afstropen om alle rupsen op te vreten.

In die omstandigheid is dus spuiten met bestrijdingsmiddelen het slechtste dat we kunnen doen. De spuitmiddelen vergiftigen indirect de opeters van de rupsen. Ook de zogenaamd biologische bestrijdingsmiddelen bevatten stoffen waarmee ook alle andere insecten gedood worden.
Er is een manier van spuiten die wel kan helpen en dat is spuiten met water uit de hogedrukspuit. Daarmee kun je proberen de rupsen uit de Buxus weg te spuiten en zo de schade beperken. Wanneer dat niet helpt zijn er nog alternatieven: Inmiddels worden verschillende groenblijvende heesters gekweekt en aangeboden die niet aangetast worden door de Buxusmot. De Ilex crenata (een soort dwerghulst) en de Lonicera nitida (struik-kamperfoelie) zijn  goede alternatieven. En wanneer je niet al te zeer aan de Buxus bent gehecht, laat het dan maar zo en geniet van de natuur en zelfs van die prachtige Buxusmot.